Biografie

Eric Vloeimans is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Zijn werk wordt gekenmerkt door melodische en lyrische kracht, en een karakteristiek, individueel geluid dat in de meer ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd.

Vloeimans studeerde aan het Rotterdams Conservatorium; aanvankelijk klassiek trompet, later de jazzopleiding. In USA volgde hij lessen bij Donald Byrd en maakte hij deel uit van de big bands van Frank Foster en Mercer Ellington.


Begin jaren ’90 wordt Vloeimans gerekend tot een generatie jonge musici die bebop combineert met invloeden uit de rock en vrije improvisatie, maar gauw ontwikkelt hij zijn eigen onmiskenbaar geluid en stijl. Hij leidt een aantal eigen bands en in 1998 ontvangt hij zijn eerste Edison voor Bitches and Fairy Tales met pianist John Taylor, bassist Marc Johnson en drummer Joey Baron. In 2001 wint Vloeimans de Boy Edgar Prijs, in 2002 de Bird Award van het North Sea Jazz Festival. Ook de CD’s VoizNoiz 3 (met Michel Banabila, 2003) Summersault (met zijn trio Fugimundi, 2006) en Gatecrashin’ (met Gatecrash, 2007) winnen een Edison. In 2011 ontvangt Eric Vloeimans de Gouden Notenkraker, en in 2016 de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant Muziekprijs.

Vanaf 2007 is Eric Vloeimans veel actief met zijn elektrische band Gatecrash, waarin funk- en rockelementen doorklinken (Jeroen van Vliet keyboards, Gulli Gudmundsson bas, Jasper van Hulten drums). Daarnaast blijft hij andere projecten ontplooien, zoals de groep Oliver’s Cinema met accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann, en een duo met pianist Florian Weber, waarvan in 2011 de CD Live at the Concertgebouw uitkwam.

Vanuit zijn brede belangstelling heeft Vloeimans samengewerkt met artiesten uit andere muzikale werelden. Op popgebied zijn dat onder anderen Fay Lovsky, Doe Maar, Spinvis, Jan Akkerman en trompettist Kyteman (Colin Benders). Kytecrash, de combinatie van diens hiphop-band en Gatecrash, leidde in 2011 tot succesvolle optredens en een CD.

Wat wereldmuziek betreft was Vloeimans betrokken bij projecten met flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, Latin-pianist Ramón Valle en het door fado geïnspireerde Pessoa van Fernando Lameirinhas.

Vloeimans heeft als solist opgetreden met klassieke ensembles als het Matangi Quartet, het Calefax Rietkwintet, het Metropole Orkest, het Gelders Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, de Holland Baroque, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, en het Koninklijke Concertgebouw Orkest.

In 2011 ging zijn eerste trompetconcert in première, Evensong met het Limburgs Symfonie Orkest, georkestreerd door Martin Fondse, en op CD gezet met het Nederlands Symfonie Orkest. Eric Vloeimans was artistiek leider van het Nederlands Jeugd Jazz Orkest 2013. In 2014 speelde hij het Koningsconcert voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, was hij hoofdartiest van de Nationale Taptoe, en speelde hij met zijn trio Oliver's Cinema 15 concerten in de Verenigde Staten. In seizoen 2015/2016 ging Eric Vloeimans op Europa tournee met harpist Remy van Kesteren, en in november 2015 verscheen zijn meespeelboek Horn of Plenty (V-Flow editie), in november 2019 is het tweede deel ervan verschenen. In 2018 was Eric op tournee met Kinan Azmeh en heeft zijn CD Levanter gepresenteerd. Later dat jaar heeft hij een uitgebreide tournee gedaan met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, hun CD Viento Zonda heeft laaiende recensies gekregen.

Hij coacht bigbands en harmonie- en fanfareorkesten en is actief als dirigent, arrangeur en componist.

In 2016, 2017 en 2018 werd hij gevraagd als docent bij de befaamde zomerschool van Dartington, England.

In het najaar 2019 is Eric wederom op tournee met Oliver's Cinema, de lente 2020 gaat hij weer toeren met Gatecrash. Daarbuiten zijn er nog optredens met het Zeeuws Orkest, met diverse harmonie en fanfareorkesten en ook met de funky big band Licks & Brains.

Eric Vloeimans speelt een Hub van Laar Trompet.

november 2019