Van Laar - Trumpets & Flugelhorn

Al sinds 2006 ben ik vervuld van de Van Laar trompetten. Ik ben begonnen op de B8, daarna ben ik overgestapt op de OIRAM II en nu bespeel ik de V-Flow. Hub wordt steeds beter en zijn toeters dus ook. 🙂 Hij bouwt trompetten met zijn hart, en dat voel je.

Trompetgeluid heb ik altijd wat donkerder gehoord dan wat men van trompet gewend is en ik streef naar een warm en intiem geluid, zonder de intentie en kern uit het oog te willen verliezen. Hub heeft daarin goed aangevoeld wat mijn wensen zijn en is in het bijzonder bezig geweest met de vertaling van de frequenties uit het laag-midden-gebied. Het voelt voor mij alsof deze midlaagfrequenties in de OIRAM en ook de V-Flow als het ware ‘ingebouwd’ zijn, wat de warmte van het geluid zeer ten goede komt.

Bijzonder is dat het niet ten koste gaat van de projectie en het stralen van de natuurtonen. De V-Flow valt op door zijn elegantie van spelen en slankheid van sound. Hij speelt vrij licht en schakelt met weinig tot geen kleurverschil makkelijk van het midden naar het lage en hoge register. Het ventielwerk loopt soepel en is zo afgesteld dat je bij accuraat indrukken meteen in de kern van de toon komt.

Dat maakt dat ik met de V-Flow fluisterzacht kan spelen met nog steeds een voelbaar dragende ‘dikke’ sound – maar ook knetterharde robuustheid zit er prima op. Hij kleurt makkelijk. Het geluid projecteert niet alleen naar voren (zoals een trompet die gemaakt is voor het betere leadwerk), maar het geluid zit ook als een laagje om je heen. Dat heeft een grotere intimiteit en heeft als voordeel dat je makkelijker met een band- of groepssound kunt mengen en solistisch alle kanten opkunt. Een universaliteit in sound, zo zou je het wel kunnen noemen. 🙂

Of ik nu met een kamermuziekensemble speel zoals de Holland Baroque, met mijn trio Oliver’s Cinema of duo met harpist Remy van Kesteren, optreed met mijn elektrische band Gatecrash of solist ben bij een symfonieorkest, de Marinierskapel of bij een vlammende Big Band: met de V-Flow kan ik me schikken en kleuren naar alle omstandigheden.

Ik heb Hub verzocht om de V-Flow er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, dus je ziet de geschakeerdheid van de diverse metalen; er zit alleen een blanke laklaag op. Dat is wat gladder dan goud of zilver, maar ligt prettig in de hand.

De V-Flow is voor mij de perfecte vertaler van de ziel naar de noot!

 

Meer informatie?

Hub van Laar - www.vanlaartrumpets.nl

nl