"Een sfeervolle extase van intimiteit"; jazzism

Concert: Eric Vloeimans en ‘Wild Port Of Europe’

Trompettist Eric Vloeimans schreef muziek bij Wild Port of Europe. Een natuurfilm over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in de Rotterdamse havens. Het grootste en drukste aaneengesloten industriegebied van Europa.

Tekst: Roland Huguenin | Foto’s: Joke Schot

Ook in het hart van de Nederlandse productie-en transporteconomie, is er ruimte voor leven. Flora en fauna hebben zich aangepast in een gebied waar alleen mensen komen die er werken. Gewone stervelingen associëren het havengebied niet met geborgenheid. Toch schuilt de natuur hier in elk bruikbaar plekje. Dieren gaan ongestoord hun gang in een desolate oneindigheid. Door zich te hernemen tegen een decor van zware industrieën, blijven de natuur en de zich daarin afspelende ecologische processen in stand. De vindingrijkheid van de natuur is hoopgevend.

Poëtisch klankveld

De muziek van Eric Vloeimans heeft zich door de jaren ontwikkeld tot een poëtisch klankveld. De  stem van zijn trompet zwerft in composities en improvisaties met een beeldend karakter. In zijn project Oliver’s Cinema maakte hij eerder al ‘soundtracks voor imaginaire films’.

De opdracht die Vloeimans van de filmmakers meekreeg: ‘Zoek het in het kleine en richt je aandacht op de dieren’, heeft hij vertaald in ruimtelijke melodieën en sferen. Voor de opname van de muziek werkte hij samen met cellist Jörg Brinkmann en drummer Dirk-Peter Kölsch. In de zojuist gestarte tournee is het drietal uitgebreid met gitarist Mark Tuinstra.

In een sfeervolle extase van intimiteit, volg je als kijker het dierenleven dat op een groot scherm achter de musici wordt getoond. Het is niet de film waarnaar je kijkt, maar een collage van filmbeelden die ter plekke worden gesneden op de beweging van de muziek.

Diversiteit

Het idee voor Wild Port of Europe, een film van Willem Berents en Melanie Kutzke, ontstond in 2016, toen zij in opdracht natuuropnamen maakten op een afgesloten industrieterrein in de haven van Moerdijk. De daar aanwezige diversiteit aan planten en dieren verraste hen en inspireerde tot het maken van een groter beeldverhaal over de natuur in de havens.

Eric Vloeimans (trompet, elektronica), Jörg Brinkmann (cello, elektronica), Dirk-Peter Kölsch (slagwerk, percussie), Mark Tuinstra (gitaar, elektronica)

9 december 2022 | De Doelen (Jurriaanse Zaal), Rotterdam

De komende weken is Wild port of Europe nog te zien in diverse steden. Klik hier voor de data.

Oudere posts Nieuwere posts

nl